Geboortekliniek Manilla

Vrijdag 9 mei jl. vond de feestelijke heropening plaats van de geboortekliniek in de sloppenwijk van Manilla (Filippijnen). Met financiële hulp van Entrance is deze kliniek uitgebreid en gemoderniseerd. De opening was een groot feest. Een geestelijke zegende iedere ruimte en een processie met brandende kaarsen trok voorbij.

Namens Entrance waren Ramona Ramos en John van de Winkel aanwezig. In haar speech stond Ramona kort stil bij de vergroting van de capaciteit van de kliniek, iets wat door de verbouwing mogelijk is geworden, en de betekenis voor de gemeenschap hiervan. De geboortekliniek is onderdeel van Zone One Tondo Organization (ZOTO), een federatie van buurtverenigingen in de sloppenwijken van Manilla, die zich bezighoudt met het verbeteren van de omstandigheden van de ‘urban poor communities’. Dat gebeurt onder andere middels educatie, gezondheidszorg, microkrediet en programma’s voor kinderen. In het geboortecentrum ontvangen jonge vrouwen uit de sloppenwijk gratis pre- en postnatale hulp.

In november 2007 heeft Entrance een ontwikkelingsproject uitgevoerd in de Filippijnen. Tijdens ons verblijf zijn we in contact gekomen met ZOTO. Het centrum was echter te klein, verkeerde in slechte staat en kon met slechts twee bedden het aantal bevallingen niet aan.